Metamorfose van een stierenkop

Thijs Lenssen
Dagblad De Limburger

Young Culture in Roermond is een podium voor jonge kunstenaars. De galerie startte in april vorig jaar in het voormalige VVV-kantoor en wordt gerund door Coco- Susanne van Wijk. Het is een tegenhanger van High Culture in Maastricht, waar broer Olivier de scepter zwaait. Beiden zijn opgegroeid met kunst: vader Dick is beeldhouwer, moeder Mariska Dirkx runt al jaren een gelijknamige galerie.

Kunst en design hebben bij Young Culture een plek. De voorste ruimte is voor solo-exposities. Zoals nu voor de Roermondse kunstenaar Bas Hamans. " Een aanstormend talent van wie we nog veel kunnen verwachten", zegt Coco- Susanne van Wijk.

Vijf werken zijn e rte zien: schilderijen en een sculptuur. De schilderijen roepen onmiddellijk associaties op met de kubistische figuren van Picasso. Vooral het doek dat meteen om de hoek hangt doet daaraan denken, aan een stier in dit geval, want er zijn duidelijk hoorns te onderscheiden. Maar Bas Hamans is een stapje verder gegaan, door de stier, of althans de schedel, helemaal uiteen te leggen, in een chaos van fragmenten. Zo zie je, behalve de hoorns, oogkassen, kiezen en een tuimelende onderkaak. De kleurstelling varieert van bruinzwart tot grijs en hagelwit. Op de twee schilderijen ernaast is de chaos tot rust gekomen: de fragmenten hebben een vaste positie gevonden in een vervaarlijke gestalte die niets meer weg heeft van een stierenkop. De onderkaak is nu een dunne romp met poten die op zijn rug ligt en daarboven hang teen nieuwe, abstracte kop, met vooruitgestoken bek en neus.

Er is een fel contrast tussen de witte figuur en de zwarte achtergrond. Op een van deze twee schilderijen zijn enkele tanden (van mdf) op het doek geplakt. Het is een bruggetje van het platte vlak naar de grote ijzeren, roestbruine sculptuur waarin dezelfde figuur is uitgekristalliseerd. Die is dit keer van alle kanten te bekijken. Dan hangt er nog een afbeelding van een uitvergroot detail, geschilderd op een stuk hout van de werkbank van de kunstenaar. Broer en zus Van Wijk willen het werk van Bas Hamans binnenkort ook in Maastricht tonen, in een nieuw pand in de binnenstad. Om het te promoten tijdens de TEFAF.Een van de schilderijen van Bas Hamans. foto Young Culture