Bas Hamans

Bas Hamans (33) is beeldend kunstenaar. Maar... om brood op de plank te hebben, is hij tijdelijk huisschilder. Intussen werkt hij aan zijn carrière als kunstschilder en beeldhouwer.


Vertel iets over je kunst?

Bas: "Ik schilder op doek met olieverf en ik maak drie dimensionaal werk van metaal en allerlei materiaal wat ik geschikt vind en tegen kom. Achter het huis heb ik een atelier. Ik zou mijn stijl willen omschrijven als figuratief abstract. Ik hou me niet met theorieën achter de kunst bezig. Ik vind dat andere mensen maar iets van mijn kunst moeten vinden. Ik doe gewoon wat in me opkomt. Ik werk vanuit mijn gevoel. Op de academie heb ik heel veel stillevens gemaakt. Deze stillevens zijn een geheel eigen leven gaan leiden. In het begin waren ze redelijk realistisch en in de loop van de tijd werden ze steeds abstracter. De lijnen werden harder, het contrast hoger. Waar ben je op dit moment vooral mee bezig? "Met koeienschedels. Eerst inderdaad redelijk realistisch maar ze worden steeds abstracter. Koeienschedels omdat ik dit een heel interessante vorm vind. De vorm en de holle ruimtes. Toch ook geschikt om in een huiskamer een plek te hebben, al zijn ze groot, een bij twee meter. Ik heb al veel goede reacties gehad.

Heb je een opleiding gedaan?

"Ik heb de Kunstacademie in Maastricht met goed gevolg afgesloten. De eerste drie jaar vond ik dat helemaal geweldig. Lekker je eigen ding doen. In het vierde jaar kwam de scriptie er bij en toen ging de zin wel een beetje over. Verder vond ik het fantastisch om van 8 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds alleen maar bezig te zijn met dingen creëren. Maar niet met de theorie. Dat ligt me gewoon niet. Maar ik heb de opleiding afgemaakt. Leraren hebben allemaal zo hun eigen gedachten over kunst die zij ook willen uitdragen. Ik vond vooral de interactie tussen de mede-studenten stimulerend. Je werkt en praat op gelijk niveau. Je ziet elkaar evalueren. Dat mis je als je autodidact bent. Dan moet je het allemaal zelf uitzoeken. Ik denk dat dit meer tijd vergt. Van de andere kant word je niet in een bepaalde richting gestuurd. Er is voor allebei de wegen iets te zeggen."

Waarom heb je voor het kunstenaarschap gekozen?

"Dat was op de basisschool al duidelijk. Ik tekende altijd en overal."

Geen droog brood mee te verdienen?

"Gelukkig dat ik de schilderschool in Boxtel gedaan heb, daar verdien ik nu mijn brood mee. Het liefste zou ik altijd in mijn atelier willen zitten en me bezig houden met kunst maken maar dat zit er nu nog niet in. Het is mijn keuze om een goede setting te hebben en niet als kunstenaar aan het werk te zijn met subsidie. In dat geval moet je vaak schilderen wat de klant wenst. Dat hoef ik nu niet te doen. Mijn echte beroep blijft beeldend kunstenaar. Mijn droom is om te kunnen leven van mijn kunst. Ik werk nu een groot deel van het jaar als huisschilder. Vorig jaar was het bijvoorbeeld mogelijk om een half jaar alleen maar in mijn atelier bezig te zijn. Ik heb veel doeken gemaakt en geëxposeerd bij Kasteeltje Hattem. Ik probeer steeds periodes vrij te nemen van het huisschilderwerk. Mijn tweede expositie, samen met enkele andere jonge beginnende kunstenaars, is bij Galerie Young Culture in Roermond aan de Kraanpoort in het oude VVV pand vanaf 10 december."

Bron: Wingens, M. (2011, December 9) Kunst in Huis, De Trompetter, bijlage Woonblad